فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی افراد استثنایی
پیاپی 11 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سکینه سلطانی کوهبنانی*، حمید علیزاده، ژانت هاشمی آذر، غلامرضا صرامی، ساجده سلطانی کوهبنانی صفحه 1
    تحقیق حاضر به منظور اثربخشی آموزش رایانه یار حافظه کاری بر بهبود کارکرد های اجرایی و عملکر د ریاضی دانش آموزان با اختلال ریاضیات انجام گرفت. در تحقیق نیمه آزمایشی حاضر 20 دانش آموز با اختلال ریاضیات دختر پایه سوم تا پنجم ابتدایی به روش نمونه گیری در دسترس از مراکز اختلال های یادگیری شهر تهران در سال تحصیلی 1390- 1391 انتخاب شدند. سپس به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایشی تقسیم شدند. تمامی آزمودنی ها با استفاده از آزمون ریاضیات کی مت و آزمون های کارکرد اجرایی (برج لندن، عملکرد مداوم، کارت های استروپ)، مورد ارزیابی قرار گرفتند. در مرحله بعد گروه آزمایشی (دانش آموزان با اختلال ریاضیات) در معرض آموزش رایانه یار حافظه کاری قرار گرفتند. برنامه آموزشی به مدت 20 جلسه در 7 هفته ارایه شد. پس از این مرحله تمامی آزمودنی ها (اعم از گروه آزمایش و کنترل) مجددا از نظر کارکردهای اجرایی و عملکرد ریاضی مورد سنجش قرار گرفتند. یادآوری می گردد که دانش آموزان گروه کنترل در معرض هیچ یک از مداخلات قرار نگرفتند و هر دو گروه فقط آموزش های مدرسه را دریافت می کردند. با فاصله یک ماه، آزمون پیگیری نیز انجام گرفت. داده های به دست آمده از پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از t وابسته مورد تحلیل قرار گرفت. با توجه به یافته های تحقیق می توان بیان کرد که آموزش رایانه یار حافظه کاری تاثیر معنی داری بر کارکردهای اجرایی و عملکرد ریاضی دانش آموزان با اختلال ریاضیات داشته است. کارکردهای اجرایی و عملکرد ریاضی دانش آموزان با اختلال ریاضیات در اثر آموزش برنامه رایانه یار حافظه کاری ارتقا می یابد. نتایج این تحقیق می تواند در مداخله های عصب شناختی و آموزشی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش رایانه یار، کارکردهای اجرایی، حافظه کاری، اختلال ریاضیات
  • سعید اعظمی*، علیرضا مقدس، فرامرز سهرابی صفحه 21
    پژوهش حاضر با هدف تعیین و مقایسه ی اثربخشی توان بخشی شناختی رایانه یار با داروی روان محرک در بهبود کارکرد بازداری پاسخ و توجه پایدار کودکان با اختلال نارسایی توجه- بیش فعالی انجام شد. روش پژوهش شبه آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با دو گروه آزمایشی است. 23 کودک با اختلال نارسایی توجه- بیش فعالی به شیوه نمونه گیری در دسترس و بر طبق ملاک-های ورود و خروج انتخاب و بر اساس شدت اختلال همتا شده و به طور تصادفی به دو گروه دارو روان محرک (11 نفر) و توان بخشی شناختی رایانه یار (12 نفر) انتساب یافتند. ابزارهای پژوهش شامل آزمون عملکرد پیوسته، پرسش نامه (SNAP-IV)، فرم کوتاه آزمون هوش تجدید نظر شده کودکان وکسلر و پرسش نامه نشانه های مرضی کودکان بود. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل ورایانس چند متغیری اندازه گیری مکرر، تحلیل واریانس آمیخته و آزمون های متعاقب آن استفاده شد. توان بخشی شناختی رایانه یار منجر به تغییرات موثر و ماندگاری در عملکرد آزمودنی ها در بازداری پاسخ و توجه پایدار شد. افزون بر این، با وجود بیشتر و ماندگارتر بودن تغییرات حاصل شده در گروه توان بخشی شناختی رایانه یار نسبت به گروه داروی روان محرک، این تغییرات به لحاظ آماری معنادار نشد. به طور کلی هر دو درمان در بهبود کارکرد اجرایی بازداری پاسخ و توجه پایدار موثر می-باشند، در نتیجه توان بخشی شناختی رایانه یار را می-توان به عنوان جایگزین داروی روان محرک به کار برد.
    کلیدواژگان: بازداری پاسخ، توجه پایدار، توان بخشی شناختی رایانه یار، داروی روان محرک، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی
  • طیبه یگانه*، عباسعلی حسین خانزاده، محمدرضا زربخش صفحه 41
    با توجه به تاکید متخصصان بر انجام مداخله های بهداشت روان برای کودکان دبستانی به منظور پیشگیری اولیه، درمان و توسعه بهداشت روان؛ پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت های اجتماعی با شیوه شناختی- رفتاری بر کاهش نشانه های اختلال های رفتاری برون نمود در دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش حاضر آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه گواه و همچنین مرحله پیگیری دو ماهه است. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان دختر پایه پنجم و ششم ابتدایی با اختلال-های رفتاری برون نمود شهر لنگرود در سال تحصیلی 92-1391 تشکیل می دادند که تعداد 30 نفر از دانش آموزان با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. برای سنجش اختلال های رفتاری برون نمود در دانش آموزان از سیاهه رفتاری کودک استفاده شد. برنامه آموزش مهارت های اجتماعی والکر در طی 17 جلسه به مدت دو ماه برای افراد گروه آزمایش ارائه گردید. جهت تحلیل داده های جمع آوری شده از آزمون تحلیل واریانس مختلط همراه با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. تحلیل داده های این پژوهش نشان داد که در مرحله پس آزمون و پیگیری، بین دو گروه آزمایش و گواه، در میزان نشانه های اختلال های رفتاری برون نمود تفاوت معنادار وجود دارد. با توجه به یافته های این پژوهش می توان گفت که آموزش مهارت های اجتماعی با شیوه شناختی - رفتاری روش موثری در کاهش نشانه های اختلال های رفتاری برون نمود است.
    کلیدواژگان: اختلال های رفتاری برون نمود، مهارت، های اجتماعی، شیوه شناختی - رفتاری
  • ایران داودی*، رقیه مزارعی کاسکانی، مهناز مهرابی زاده هنرمند صفحه 65
    هدف این پژوهش مقایسه مهارت های اجتماعی، رضایت از زندگی و جایگاه مهار در دانش آموزان دارای نارسایی شنوایی، نارسایی بینایی و عادی در مقطع راهنمایی و دبیرستان شهر اهواز بود. نمونه پژوهش حاضر 129 نفر، شامل 50 دانش آموز دارای نارسایی شنوایی، 28 دانش آموز دارای نارسایی بینایی و 51 دانش آموز عادی بود که با پر کردن پرسشنامه های مهارت های اجتماعی، رضایت از زندگی و جایگاه مهار در این پژوهش شرکت کردند. طرح پژوهش علی-مقایسه ای بود و جهت آزمون فرضیه ها از تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد. یافته ها بیان گر این بود که بین سه گروه تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0< P). بین سه گروه در متغیرهای مهارت های اجتماعی و جایگاه مهار تفاوت معنی داری وجود داشت و در نتیجه افراد عادی نسبت به افراد دارای نارسایی شنوایی و نارسایی بینایی مهارت های اجتماعی بالاتری داشته و از جایگاه مهار درونی تری برخوردار بودند، در پیگیری نتایج، این یافته به دست آمد که تفاوت مهارت های اجتماعی در مقایسه دانش آموزان دارای نارسایی شنوایی و بینایی معنی دار و به نفع گروه دارای نارسایی بینایی بود. در مورد جایگاه مهار نیز پیگیری نشان دهنده تفاوت معنی دار جایگاه مهار بیرونی در مقایسه گروه عادی و گروه دارای نارسایی شنوایی و به نفع گروه دارای نارسایی شنوایی بود، اما در متغیر رضایت از زندگی تفاوت معنی داری بین سه گروه مشاهده نشد. کاربرد یافته ها در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، جایگاه مهار، مهارت، های اجتماعی، نارسایی شنوایی و نارسایی بینایی
  • علی عیسی زادگان*، فرزانه میکائیلی منیع، حسین جناآبادی، فریده قلی نژاد صفحه 87
    هدف پژوهش حاضر بررسی تفاوت ها در سبک های تفکر و خلاقیت هیجانی در بین دانش آموزان تیزهوش و عادی سال اول متوسطه شهر ارومیه بود. روش پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای است. بدین منظور 400 دانش آموز (200 تیزهوش و 200 عادی) سال اول متوسطه به عنوان نمونه به شیوه روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و با پرسش نامه های سبک های تفکر (استرنبرگ،1994) و خلاقیت هیجانی (آوریل،1994) ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندگانه، مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج آزمون تحلیل واریانس چندگانه نشان دادند که تفاوت معناداری بین خلاقیت هیجانی و سبک های تفکر دانش آموزان تیزهوش و عادی وجود دارد. میانگین سبک های تفکر قانونی و قضایی دانش آموزان تیزهوش بالاتر از دانش آموزان عادی بود و میانگین سبک های تفکر اجرایی، کلی، جزیی و محافظه کار، دانش آموزان عادی بالاتر از دانش آموزان تیزهوش بود. یافته ها پیشنهاد می کند که تعامل بین سبک های تفکر و هیجان یک عامل مهم برای تفاوت های فردی دانش آموزان در پیامدهای یادگیری است. نتایج پژوهش این مطالعه اگرچه در ماهیت اکتشافی است اما کاربردهای ضمنی در سطح عملی را نیز دارا است.
    کلیدواژگان: خلاقیت هیجانی، سبک های تفکر، دانش آموزان، تیزهوش
  • اعظم مرادی*، قربان همتی علمدارلو، امیر قمرانی صفحه 107
    هدف این پژوهش تعیین تاثیر هر یک از متغیرهای وضعیت اشتغال، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات، شدت آسیب و جنسیت بر میزان کلی سلامت روانی و نیز نشانه های جسمی، اضطراب، نارسا کنش وری اجتماعی و افسردگی آسیب دیدگان جسمی- حرکتی در شهر اصفهان بود. این پژوهش از نوع علی-مقایسه ای و جامعه آماری آن شامل کلیه اعضای جامعه معلولین شهر اصفهان بود. نمونه پژوهش شامل 100 نفر از جامعه آماری بودند که به طور تصادفی انتخاب شده و در این پژوهش شرکت داده شدند. برای سنجش وضعیت روان شناختی آزمودنی ها از فرم 28 سوالی پرسشنامه سلامت عمومی استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) نشان داد متغیر وضعیت اشتغال بر نمره کل سلامت عمومی (01/0P<)، نشانه های جسمی (05/0P<) و اضطراب (05/0P<) تاثیر دارد. همچنین متغیر وضعیت تاهل بر نمره کل سلامت عمومی (05/0P<) و افسردگی (01/0P<) آسیب دیدگان جسمی- حرکتی تاثیر دارد؛ اما سطح تحصیلات، شدت آسیب و جنسیت بر هیچ کدام از متغیرهای نمره کل سلامت عمومی، نشانه های جسمی، اضطراب، نارسا کنش وری اجتماعی و افسردگی آسیب دیدگان جسمی- حرکتی تاثیر معنی دار ندارد. بر اساس یافته های پژوهش پیشنهاد می شود که با روش های مقتضی زمینه برای اشتغال و تاهل آسیب دیدگان جسمی- حرکتی فراهم شود تا از این طریق وضعیت روان شناختی آنها بهبود یابد.
    کلیدواژگان: آسیب دیدگان جسمی، حرکتی، وضعیت روان شناختی، وضعیت اشتغال، وضعیت تاهل
  • رقیه اسدی گندمانی، عباس نساییان*، نرگس ادیب سرشکی، مسعود کریملو صفحه 127
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش نظریه ذهن بر ارتقاء همکاری، خویشتن داری و قاطعیت کودکان اوتیستیک 12-7 سال شهر تهران بود. روش پژوهش از نوع پژوهش های شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل همه کودکان اوتیستیک 12-7 شهر تهران بود. نمونه شامل 12 کودک اوتیستیک بود که با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهشی پرسشنامه 38 سوالی نظریه ذهن و پرسشنامه مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (1990) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون t مستقل و همبسته) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد آموزش نظریه ذهن موجب ارتقاء همکاری، خویشتن داری و قاطعیت کودکان اوتیستیک نمی شود یا به عبارتی تفاوت معنی داری بین گروه کنترل و آزمایش پس از آموزش وجود ندارد (p>0/05). با استناد به داده های بدست آمده از این پژوهش می توان نتیجه گرفت که آموزش نظریه ذهن موجب ارتقاء همکاری، خویشتن داری و قاطعیت کودکان پسر اوتیستیک 7-12 سال نمی شود.
    کلیدواژگان: نظریه ذهن، مهارت های اجتماعی، اوتیسم
  • سیدمحسن اصغری نکاح*، مصطفی بلقان آبادی صفحه 147
    نگرش های مثبت یا منفی والدین نسبت به کودکان دارای نیازهای ویژه شان، نه تنها منجر به ایجاد حالات هیجانی مطابق با آن نگرش در کودک، والدین و در دیگر اعضای خانواده می شود، بلکه به صورت مستقیم و به صورت واسطه ای، پیگیری و دریافت خدمات آموزشی، مشاوره ای و توانبخشی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو ارزیابی نگرش والدین نسبت به کودک با نیازهای ویژه شان و ارایه برنامه بهبود نگرش حائز اهمیت است. بنابراین هدف از این مطالعه اعتباریابی و تجدید نظر در مقیاس نگرش والدین کودکان با نیازهای ویژه به فرزندشان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع زمینه یابی بود. جامعه پژوهش دربرگیرنده تمامی والدینی بود که کودکان با نیازهای ویژه شان در مدارس ابتدایی دانش آموزان با نیازهای ویژه و مراکز توانبخشی در سال تحصیلی 91-1390 ثبت نام شده بودند. نمونه ای 400 نفری به شیوه ی تصادفی خوشه ایاز این مدارس انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در سطح توصیفی از آماره-های میانگین، انحراف استاندارد، درصد فراوانی و در سطح استنباطی از آزمون های همبستگی پیرسون، و تحلیل عاملی تاییدی از طریق نرم افزارهای SPSS و LISREL استفاده شد. یافته ها نشان دادند که مقیاس نگرش والدین به فرزند با نیازهای ویژه شان، مقیاسی روا و پایا می باشد. از این رو استفاده از این مقیاس می-تواند در بررسی و سنجش نگرش والدین نسبت به کودکان دارای نیازهای ویژه شان به درمان گران و پژوهش گران حوزه آموزش و توانبخشی کمک کند.
    کلیدواژگان: اعتباریابی، مقیاس، نگرش والدین، کودکان با نیازهای ویژه
|
  • Sakineh Soltani Kouhbanani*, Hamid Alizadeh, Janet Hashemi, Gholamreza Sarami, Sajedeh Soltani Kouhbanani Page 1
    The present research aims to study the effect of computer-aided working memory training on executive functions and math performances in students with mathematics disorders. This was a quasi-experimental research. From among all the students in centers for learning disorders, 20 female students with mathematics disorder studying at the 3rd, 4th and 5th grades of elementary schools in the educational year 2011-2012 in Tehran were selected using convenience sampling method. The subjects were randomly assigned into the two control and experiment groups. the Key Math Diagnostic Arithmetic Test as well as executive functions tests (including the Tower of London Test, the Continuous Performance Test and Stroop test cards) were carried out on the subjects. Then, the experiment group (including students with mathematics disorder) received 20 sessions of computer-aided working memory training in 7 weeks. Afterwards, all the subjects (both experiment and control groups) were assessed in terms of executive functions and math performances. It is noteworthy that the control group did not receive any training. Both groups received only the school trainings. One month later, the post-test was administrated. The results of the pre-test and post-test were analyzed using t-test. The results showed that computer-aided working memory training had a significant effect on executive functions and math performances of students with mathematics disorder, and could improve it. The findings of this research can be used in neurological and educational interferences.
    Keywords: Computer, Aided Training, Executive Functions, Working Memory, Mathematics Disorder
  • Saeed Azami*, Alireza Moqaddas, Faramarz Sohrabi Page 21
    The present research aims to study and compare the extent of effectiveness of computer-assisted cognitive remediation (CACR) and psycho-stimulant drugs in improvement of response inhibition and sustained attention function in children with attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD).This was an experimental, prospective research with a pre-test and post-test design, and follow-up with two experiment groups. Using convenience sampling method, 23 children with ADHD were selected. They were matched in terms of severity of disorder, and were randomly assigned into two groups of psycho-stimulant drug therapy (n= 11) and CACR (n= 12). The research instruments included the Continues Performance Test (CPT), SNAP-IV questionnaire, the short form of WISC-R and Child Syndrome Inventory (CSI-4). The data were analyzed using multivariate ANOVA & repeated measures (RM-MANOVA), mixed-design analysis of variance, and follow-up tests. The CACR had a significant and enduring effect on the subjects’ performance in response inhibition and sustained attention. Although CACR, compared to drug therapy, was more effective in improvement of response inhibition and sustained attention; the differences were not statistically significant. Generally, both treatments were effective in improving response inhibition and sustained attention. Therefore, CACR can be used as an alternative technique to the psycho-stimulant drugs in treatment of ADHD.
    Keywords: Response Inhibition, Sustained Attention, Computer, Assisted Cognitive Remediation, Psycho, Stimulant Drug, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Tayyebeh Yeganeh*, Abbasali Hossein, Khanzadeh, Mohammadreza Zarbakhsh Page 41
    Given the emphasis the specialists put on the necessity of mental health interventions for elementary school children as a primary prevention, and also their focus on the treatment and development of mental health, the present research aims to study the effectiveness of cognitiveـbehavioral social skills training on reducing symptoms of students with externalizing behavioral disorders. This was an experimental research with a pre-test and post-test design, with a two-month follow-up period. The statistical population included all female elementary school students with externalizing behavior disorders studying at 5th and 6th grades in Langarud city in the educational year 2012-2013. Using multi-stage cluster sampling method, 30 subjects were selected and randomly assigned into the two experiment and control groups. The Child Behavior Checklist (CBCL) was used to evaluate the rate of externalizing behavioral disorders in students. The Walker Social Skills Curriculum was presented in 17 sessions during two months to the experiment group. The data were analyzed using repeated measures/mixed-model ANOVA and the Bonferroni test. The results showed that there was a significant difference between the rate of symptoms of externalizing behavior disorders in both control and experiment groups during post-test and follow-up stage. Moreover, social skill training with cognitive-behavioral approach proved to be an effective intervention in reducing the symptoms of externalizing behavior disorders.
    Keywords: Externalizing Behavior Disorders, Social Skills, Cognitive, Behavioral Approach
  • Iran Davoudi*, Roqayyeh Mazarei Kaskani, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand Page 65
    The present research aims to compare social skills, life satisfaction, and the locus of control in students with hearing impairment, students with visual impairment, and normal students at middle school and high school levels of Ahvaz city. A Sample of 129 people, including 50 students with hearing impairment, 28 students with visual impairment, 51 normal students participated in this study and filled out social skills, life satisfaction, and the locus of control questionnaires. This was a causal–comparative research, and multivariate analysis of variance was used to test the hypotheses. The results indicated that there was a significant difference between the three groups (P>0.001). There was a significant difference in the variables of social skills and locus of control, resulting in better social skills and higher Locus of Control in normal individuals compared to those with hearing impairment and vision impairment. Through investigating the results, this finding was obtained that the difference in the social skills of students with hearing impairment and vision impairment was significant, being in favor of the group with vision impairment As for the locus of control, when comparing the normal group and the group with hearing impairment, the results indicated a significant difference in external locus of control in favor of group with hearing impairment, but no significant difference was observed in the variable of life satisfaction among the three groups. The paper discusses the application of these findings.
    Keywords: Life Satisfaction, Locus of Control, Social Skills, Hearing Impairment, Visual Impairment
  • Ali Isazadegan*, Farzaneh Mikaili Mani', Hossein Jenabadi, Farideh Qolinejad Page 87
    The present research aims to study the differences in thinking styles and emotional creativity in gifted and ordinary 1st-grade high school students in Urmia city. The research method was that of causal-comparative. Using multi-stage cluster sampling method, 400 subjects (including 200 gifted, 200 ordinary ones) were selected from among the 1st-grade high school students in Urmia. The Thinking Styles Inventory (Sternberg, 1994) and the Emotional Creativity Inventory (Averill, 1994) were carried out on them. The data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA). The results showed that there was a significant difference between ordinary and gifted students in their emotional creativity and thinking styles. The mean of legislative and judicial thinking styles in gifted students were higher than that of ordinary students. Moreover, the mean of executive, global, local, and conservative thinking styles in ordinary students were higher than that of gifted students. Generally, the results suggest that the interaction between thinking styles and emotional creativity is an important factor in students’ individual learning differences. Although the results of this research are exploratory in nature, they have practical implications.
    Keywords: Emotional Creativity, Thinking Styles, Gifted Students
  • Azam Moradi*, Qorban Hemmati Alamdarlou, Amir Qamarani Page 107
    The present research aims to study the effect of employment status, marital status, education level, intensity of disability and gender on the total rate of mental health as well as physical symptoms, anxiety, social maladjustment, and depression in physically disabled persons in Isfahan city. The research method was that of causal-comparative. The statistical population included all disabled people in Isfahan, from among which 100 subjects were randomly selected. The 28-item General Health Questionnaire (GHQ-28) was used to assess the psychological status of the participants. The results of MANOVA showed that employment status significantly affected the total score of GHQ (P<0.01), physical symptoms (P<0.05), and anxiety (P<0.05). Also, marital status significantly affected the total score of GHQ (P<0.05) and depression (P.0.01). However, the education level, intensity of disability, and gender had no significant effect on total score of GHQ, physical symptoms, anxiety, social maladjustment, and depression variables. The research findings suggest that physically disabled people should be provided with the appropriate opportunities for marriage and employment, so that their psychological status can be improved.
    Keywords: Physically Disabled Persons, Psychological Status, Employment Status, Marital Status
  • Roqayyeh Asadi Gandomani, Abbas Nesaiyan*, Narges Adib Sereshki, Masoud Karimlou Page 127
    The present research aims to study the effect of teaching theory of mind on improvement of cooperation, self-control and assertiveness in 7- to 12-year-old autistic children in Tehran from the viewpoint of mothers. This was a quasi-experimental research with a pre-test and post-test design. The statistical population included all the 7- to 12-year-old autistic children in Tehran. Using convenience sampling method, 12 subjects were selected and randomly assigned into the two experiment and control groups. The research instruments were 38-item questionnaire of theory of mind and Gresham-Elliott Social Skills Rating System (1990). The data were analyzed using the methods of descriptive as well as inferential statistics (independent and paired t-test). The results showed that teaching theory of mind did not improve the extent of cooperation, self-control and assertiveness in autistic children from the viewpoint of mothers. In other words, there was no significant difference between experiment group and control group after the post-test was carried out (p>0.05). Therefore, it can be concluded that teaching theory of mind cannot improve the level of cooperation, self-control and assertiveness in the 7- to 12-year-old autistic children.
    Keywords: Theory of Mind, Social Skills, Autism
  • Seyyed Mohsen Asghari Nekah*, Mostafa Bolqan, Abadi Page 147
    Positive and negative parental attitude towards children with special needs not only cause related emotional states in these children, their parents and other family members, but also can affect, both directly and indirectly, the process of tracking and receiving the educational, counseling, and rehabilitation services. Hence, assessment of parental attitude towards children with special needs and also presentation of a program for improvement of the attitude are of great importance. The present research aims to study the validation and revision of parental attitude towards children with special needs. This was a survey research with a descriptive method. The statistical population included all the parents with children with special needs, who had enrolled their exceptional children in rehabilitation centers and exceptional elementary schools in the educational year 2011-2012. Using cluster sampling method, 400 subjects were selected. The data were analyzed the methods of descriptive statistics (including mean, standard deviation, and frequency percentile) as well as inferential methods (including Pearson’s correlation, and confirmatory factor analysis via SPSS and LISREL software). The results showed that the scale of parental attitude towards children with special needs was a reliable and valid scale. Therefore, applying this scale can help specialists and researchers in the area of education and rehabilitation to evaluate the parental attitude towards children with special needs.
    Keywords: Validation, Parental Attitudes Scale, Children with Special Needs